Openingstijden: Dinsdag t/m Zondag 10.00 tot 24:00 uur.

Wandel- en Wieler-dorp Sibbe-IJzeren

Sibbe en IJzeren kennen een zeer rijke wielerhistorie zoals in en rond Café Aan de Kirk te zien is. De naam Harings roept ongetwijfeld bij velen herinneringen op aan deze wielergeschiedenis. Huub, Ger, Jan en Peter Harings zijn de meest bekende wielrenners. Velen herinneren zich ongetwijfeld de nationale kampioenschappen cyclocross in Sibbe in de jaren 1960. Huub Harings won er één keer. Vijf keer werd hij elders Nederlands kampioen. Ook in 1992 beleeft het dorp een hoogtepunt op wielergebied. De Tour de France wordt stopgezet in Sibbe, na de start in Valkenburg, om Tourbaas Leblanc in de gelegenheid te stellen een grote pot bier te drinken met zijn vroegere ploegmakker Huub Harings. In 1998 vindt het WK-wielrennen plaats in Valkenburg en in Café Aan de Kirk te Sibbe wordt een bijzondere bijeenkomst georganiseerd: “Toppers van toen”. Eddy Merx, Joop Zoetemelk, Henny Kuijper en andere vedetten discussiëren o.l.v. wijlen Jean Nelissen over het wielrennen en de koersen.

In de zomer van 2011 verschijnt het eerste nummer van Wielrennen in Limburg (WIL) met op de pagina’s 82-87 het artikel “Dorpscafé Aan de Kirk in Sibbe: eerbetoon aan lokale wielerhelden”. Bij de presentatie in Café Aan de Kirk is onder meer Tom Dumoulin aanwezig. In het tweede nummer van WIL lezen we onder meer het artikel “Limburgse trots Rob Ruijgh: relevatie van de Tour” en het artikel “Alles wordt anders voor Tom Dumoulin”.

Van 15 t/m 23 sep 2012 vindt in Zuid-Limburg het wereldkampioenschap (WK) wielrennen plaats. Het is het zesde WK wielrennen in Zuid-Limburg in 75 jaar. Na vijf opeenvolgende tweede plaatsen grijpt Marianne Vos op zaterdag 22 september 2012 haar tweede wereldtitel op de weg. In totaal is het de negende wereldtitel van de 25-jarige Olympisch kampioene. Op zondag 23 september 2012 wordt de Belg Philippe Gilbert wereldkampioen op de weg bij de beroepsrenners. De vijfde plek die Lars Boom voor zich opeist, is de beste WK-klassering in de laatste tien jaren.

Kort voor de start van het WK wielrennen 2012 verschijnt het boek “Over de heuvels. Zuid-Limburg: paradijs voor wielrenners en levensgenieters”. Het boek is op verzoek van de organisatie WK wielrennen 2012 gemaakt door de redactie van Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad en is uitgegeven door het Mooi Limburgs Boekenfonds, onderdeel van Media Groep Limburg. Op pag. 128-130 het artikel Een rondje om “Aan de Kirk” met op de foto caféhouder Hub Damoiseaux en meervoudig oud-kampioen Huub Harings.

Op 14 september 2012 dezelfde foto in Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad. Onder de kop Rondje om “Aan de Kirk” schrijft Merel Visscher: “Wat het Heuvelland nog aantrekkelijker maakt voor fietsers en wandelaars, zijn de gezellige cafétjes langs de route. Zoals “Aan de Kirk” van Hub en Mientje Damouseaux in Sibbe, het wielercafé bij uitstek……”

“Het besluit van de Rabobank om te stoppen met het sponsoren van professionele wielerploegen is vrijdag 19 oktober 2012 het gesprek van de dag. Zo ook in Sibbe, wat misschien wel het kloppend hart van wieler minnend Limburg kan worden genoemd.” Aldus de actualiteitenrubriek Hart van Nederland. Een filmploeg van SBS6 zakt af naar Sibbe om in Café Aan de Kirk zowel Hub Damoiseaux als de plaatselijke oud-wielrenners Huub en Ger Harings naar hun mening te vragen over het besluit van de Rabobank. De bank is tot dit besluit gekomen na verschijning van het rapport (betreffende dopinggebruik door Lance Armstrong e.a.) van de Amerikaanse dopingautoriteit USADA.

Op 29 november 2013 brengt wielerconsul Wim van Duivenbode tientallen bekende Limburgse oud-renners samen voor een reünie in (wieler-)Café Aan de Kirk. In Dagblad De Limburger / Limburgs Dagblad van 4 december 2013 staat een foto met rond de tafel: Leo Pepels, Jan Nolten (inmiddels 83 jaar oud), Jaap Kersten (79 jaar), Huub Harings (74 jaar), Jan Krekels (66 jaar) en Henk Steevens. Druk, gezellig keuvelend. Ongetwijfeld rakelen ze (waar nodig aangedikte) anekdotes uit hun rijke wielerverleden op!

Op 13 juli 2014 overlijdt oud-wielrenner Jan Nolten te Geleen. Hij was op 20 januari 84 jaar oud geworden. Volgens Jan is “het verliezen van de Italiaan Fausto Coppi zijn mooiste overwinning”: Op de Puy de Dôme wordt hij namelijk tweede in de Tour de France van 1952, achter Coppi die hem 200 meter voor de finish voorbij steekt. In de twaalfde etappe in hetzelfde jaar komt de Limburger solo over de streep. Het levert de dan 22-jarige Jan veel geld op tijdens veel lucratieve criteriums. In 1953 wint Jan de etappe tussen Nantes en Bordeaux, een rit van 345 kilometer! Op 29 november 2013 is Jan nog aanwezig tijdens de wielerreünie in Café Aan de Kirk en daarvoor viert hij er zijn 80ste verjaardag met zijn (wieler-)vrienden.

Op 3 december 2014 overlijdt oud-wielrenner Sjef Janssen in een verpleeghuis in zijn geboorteplaats Elsloo op 95-jarige leeftijd. “Sjefke”, zoals velen hem noemden, was beroepsrenner van 1946 tot 1954. Hij werd in 1947 en 1949 Nederlands kampioen op de Cauberg. In 1947 veroverde hij ook een bronzen medaille tijdens de wereldkampioenschappen. Sjefke nam vier keer deel aan de Tour de France en in 1947 reed hij de Tour als enige Nederlandse coureur uit. Hij was de oudste nog in leven zijnde Nederlander die deelnam aan de Tour de France.

Op 27 januari 2015 overlijdt Henk Faanhof, op 92-jarige leeftijd, te Amsterdam en op 30 januari 2015 overlijdt Gerrit Voorting, ook op 92-jarige leeftijd, te Heemskerk. Faanhof en Voorting maken met Wim van Est († 1994) en Wout Wachtmans († 2003) in de jaren 1950-1960 de Tour de France in Nederland populair! Op 1 februari 2015 overlijdt Jos Suijkerbuijk, op bijna 86-jarige leeftijd, te Made (NB). In 1953 wint hij met de Nederlandse ploeg het ploegenklassement in de Tour de France. De Nederlandse ploeg, onder leiding van Kees Pellenaars wint in die tour 4 etappes met Jan Nolten, Gerrit Voorting, Wim van Est en Wout Wagtmans.

Tom Dumoulin rijdt in 2015 een fantastische Ronde van Spanje! Drie keer verovert hij de rode leiderstrui: in de 5e, 9e en 17e etappe. Hij draagt die trui gedurende zes etappes. Hij wint twee etappes: de 9e (bergrit) en de 17e (tijdrit). Helaas verliest hij in de 20e (voorlaatste) etappe – ondanks een uiterste inspanning – het rode tricot aan de latere Vuelta-winnaar Aru. Tom mag in Madrid toch nog het podium beklimmen: hij wordt uitgeroepen tot meest strijdlustigste renner van deze Vuelta.

Op 13 december 2015 overlijdt Ton Vissers op 93-jarige leeftijd. In 1966 is hij met Herman Krott oprichter van de Amstel Gold Race. Hij is in 2015 nog aanwezig bij de 50e editie van de race.

Op 2 februari 2016 overlijdt Ruud Bakker, voormalig soigneur van de TI Raleigh- en Panasonic-ploeg, op 72-jarige leeftijd aan de gevolgen van een auto-ongeluk. Gerrie Kneteman noemt hem ooit “wereldkampioen der soigneurs”. Bakker maakt de hoogtijdagen van de Nederlandse wielrennerij van nabij mee: Kneteman (in 1978) en Raas (in 1979) wereldkampioen, Zoetemelk winnaar van de Tour de France (in 1980).

Bovenop de Gulperberg – één van de wielerbergen uit de Amstel Gold Race – staat sinds dit jaar een monument voor wielerjournalist Jean Nelissen. Het kunstwerk toont de interesses van Nelissen: wielrennen, wijn en sigaren.

Tom Dumoulin wint op 6 mei 2016 de openingstijdrit in Apeldoorn van de Ronde van Italië. Hij draagt in totaal zes dagen de roze leiderstrui. In de tweede tijdrit, waar hij vooraf zijn zinnen op had gezet, wordt hij, mede door ongunstige weersomstandigheden ten opzichte van de vroeger gestarte renners, vijftiende en kan de roze trui niet heroveren. In de elfde etappe stapt hij af, omdat hij teveel hinder ondervindt van een ontsteking aan zijn zitvlak.

In de Ronde van Frankrijk 2016 wint Tom Dumoulin eerst de “koninginnerit” met finish in Andorra en vervolgens de tijdrit in de Ardêche. In de bergtijdrit eindigt hij als tweede achter Chris Froome. In de 19e etappe valt Tom en loopt een breuk op in het spaakbeen van de linker pols. Bauke Mollema, winnaar van de 12e etappe, valt ook in de 19e rit en keldert van de tweede naar de tiende plaats in het algemeen klassement. Eindwinnaar Chris Froome toont meermaals zijn dankbaarheid aan zijn Limburgse meesterknecht Wout Poels. Die is goudwaard voor de Brit!

De Belg Greg van Avermaet wint de wegwedstrijd tijdens de Olympische Spelen 2016. Goud is er ook voor Anna van der Breggen in de wegwedstrijd in Rio – na een dramatische val van Annemiek van Vleuten – en brons is er voor Anna in de individuele tijdrit. Tom Dumoulin wint zilver tijdens de tijdrit op 10 augustus 2016. Hij moet het felbegeerde goud ( “Ik kwam voor goud” ) laten aan Fabian Cancellara. Brons is er voor Chris Froome.

Naast enkele etappes in rittenkoersen wint Greg van Avermaet de voorjaarsklassiekers Omloop het Nieuwsblad op 25 februari 2017, de E3 Prijs Harelbeke op 24 maart, Gent-Wevelgem op 26 maart, Parijs-Roubaix op 9 april.

Eén van de grote concurrenten van Greg is dit voorjaar Philippe Gilbert. Hij wint de 3-Daagse van de Panne op 28-30 maart 2017, de Ronde van Vlaanderen op 2 april, de Amstel Gold-race op 16 april. Tijdens deze wedstrijd, die hij ook won in 2010, 2011 en 2014, loopt Philippe tijdens een val een scheurtje in een nier op waardoor hij enige tijd is uitgeschakeld.

Tom Dumoulin wint op 28 mei 2017 de 100e Giro d’ Italia met 0.31 min. voorsprong op Quintana en 0.40 min. op Nibali. Hij wordt na Jan Janssen en Joop Zoetemelk winnaar van een grote ronde, de eerste Nederlandse winnaar van de Giro.

De 2017-editie van de Giro Rosa wordt op 9 juli 2017 gewonnen door Anna van der Breggen. Vanaf de derde etappe rijdt ze in de roze trui. Elisa Longo Borghini wordt tweede en Annemiek van Vleuten derde. Annemiek wint bovendien het berg- en het puntenklassement.

Tijdens de wereldkampioenschappen 2017 in Bergen (Noorwegen) winnen Annemiek van Vleuten en Tom Dumoulin goud tijdens de individuele tijdritten. Bovendien maken beiden deel uit van de ploegen die goud winnen bij de tijdritten voor merkenteams. Nederlands kampioene Chantal Blaak wint goud bij de wegwedstrijd.

Sinds 2018 is Café Aan de Kirk stempelpost op het St.-Jacobspad. Over dit pad lopen een aantal Historische Pelgrimswegen tussen Rijn en Maas naar het Spaanse Santiago de Compostella.

Op 12 januari 2018 overlijdt Eddy Beugels op 73-jarige leeftijd in een Maastrichts verzorgingshuis aan de gevolgen van de ziekte van Alzheimer. Hij loodste in 1968 – in zijn beste wielerjaar – Jan Janssen naar de zege in de Tour de France.

Op 14 januari 2018 is Mathieu van der Poel oppermachtig in het Franse Nommay en stelt hij in de voorlaatste wedstrijd de wereldbeker veilig. De eerste die Mathieu na de finish feliciteert is zijn opa: de befaamde oud-Tourrenner Raymond Poulidor.

In De Limburger van donderdag 1 februari 2018 een interview met Hub Harings. In 1963 – in de bossen rond kasteel Elsloo – wordt hij de eerste Nederlandse kampioen veldrijden. Hij prolongeert deze titel in 1966, 1967, 1969 en 1970. Hij wordt uiteraard uitgenodigd voor de Wereldkampioenschappen Veldrijden “in zijn achtertuin”, in Valkenburg. Op zaterdag 3 februari 2018 wint Sanne Kant (B) daar goud, wint Catherine Compton (VS) zilver en wint onze Lucinda Brand brons. Op zondag 4 februari 2018 wint Wout van Aert (B) goud, wint Michael Vanthourenhout (B) zilver en wint onze Mathieu van der Poel brons.

Op 12 februari 2018 overlijdt oud-wielrenner Mart van der Borgh op 83-jarige leeftijd. In de Tour de France van 1960 is hij op weg naar de overwinning – en de gele trui – in de eerste etappe van Lille naar Brussel, maar kort voor de finish wordt hij door een signaleur de verkeerde kant opgestuurd!

In de nacht van 6-7 juni 2018 overlijdt oud-wielrenner Arie den Hartog op 77-jarige leeftijd. Vorig jaar werd hij getroffen door een herseninfarct, belandde in een rolstoel en sindsdien werd hij verpleegd in Verpleeghuis Sterrebosch in Thorn. Hij is bekend als winnaar van o.a. Milaan-San Remo (1965) en de Amstel Gold Race (1967) en als helper van Tourwinnaar Jan Janssen (1968).

Op 25 juni 2018 wordt Olivier Naesen Belgisch kampioen op de weg. Op 1 juli 2018 wordt Mathieu van der Poel in Hoogerheide Nederlands kampioen op de weg. Rob Ruijgh wordt 23e en Tom Dumoulin 29e. Chantal Blaak prolongeert haar NK-titel. In juli 2018 wordt Mathieu van der Poel ook Nederlands kampioen veldrijden en op de mountainbike. Hij is daarmee de eerste beroepsrenner die op deze drie disciplines in één jaar nationaal kampioen wordt.

Tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Rusland in 2018 is Café Aan de Kirk overduidelijk supporter van het Belgische elftal. België behaalt (daarom?) brons! Daarnaast blijft Café Aan de Kirk supporter van Greg van Aevermaat. Hij rijdt in de Ronde van Frankrijk 2018 gedurende acht etappes in de gele trui!

Op 26 juli 2018 bezoeken Joop Atsma (politicus en sportbestuurder) en Fred Rompelberg (wereldrecord-houder met een snelheid van ruim 268 km per uur op een renfiets) het “Wielermuseum” in Café Aan de Kirk.

Op 29 juli 2018 eindigt de ronde van Frankrijk. In het eindklassement wordt Thomas eerste, Dumoulin tweede, Froom derde. Steven Kruijswijk wordt vijfde, achter zijn ploeggenoot Roglic.

Bij het wereldkampioenschap 2018 eindigen in de tijdrit Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen en Ellen van Dijk op de plaatsen 1, 2 en 3. Anna van der Breggen wint op indrukwekkende wijze de wegwedstrijd. In de tijdrit wordt Tom Dumoulin tweede en in de wegwedstrijd eindigt hij op de vierde plaats.

Op 4 november 2018 prolongeert Mathieu van der Poel in Rosmalen zijn Europese titel veldrijden en eindigen Annemarie Worst, Marianne Vos en Denise Betsema op plaatsen 1, 2 en 3 bij het veldrijden.

Mathieu van der Poel verovert op 13 januari 2019 zoals verwacht zijn vijfde Nederlandse titel Veldrijden op rij (2015-2019).

Marianne Vos veroverde zeven keer de wereldtitel veldrijden, maar nog nooit de wereldbeker. Die prijs pakt ze op 20 januari 2019.

Op 2 februari 2019 wordt Sanne Kant voor de derde keer op rij wereldkampioen veldrijden. De Belgische eindigt voor Lucinda Brand en Marianne Vos. Een dag later wint Mathieu van der Poel (na 2015) de wereldtitel veldrijden (WK), Wout van Aert en Toon Aerts worden tweede en derde.

Op 9 februari 2019 wint Mathieu de Krawatencross en daarmee de DVV-trofee. Broer David wordt zesde. Vervolgens wint Mathieu op 10 februari te Hoogstraten en op 16 februari te Middelkerke (B) en daarmee voor de vierde keer de Superprestige-trofee. Sanne Kant eist voor het vierde opeenvolgende jaar deze trofee bij de dames op. Op 17 februari wint Mathieu in Hulst de 32e van 34 crossen waaraan hij dit seizoen deelnam.

Op 21 april 2019 wint Mathieu van der Poel op indrukwekkende wijze de Amstel Gold Race. Mathieu opent de finale op ca 45 kilometer van de streep, Julian Alaphilippe en Jakob Fuglsang nemen die aanval echter even later over en rijden lange tijd samen aan kop. In de laatste 400 meter sprint de Nederlandse kampioen vanuit geslagen positie nog naar de zege. Erik Dekker was in 2001 de laatste Nederlander die de Limburgse klassieker won.

Op 24 april 2019 schrijft Anna van der Breggen voor het vijfde jaar op rij de Waalse Pijl op haar naam. De wereldkampioene komt na 118 km koers net voor Annemiek van Vleuten als eerste boven op de Muur van Hoei.

Julian Alaphilippe wint voor het tweede jaar op rij bij de mannen.

Mike Theunissen wint op 6 juli 2019 verrassend de eerste etappe van de Tour de France 2019. Dat de renner uit het Limburgse Ysselsteyn 30 jaar na Erik Breukink de gele trui zou pakken had waarschijnlijk niemand verwacht. Hij behoudt het geel nog een dag omdat zijn ploeg Jumbo-Visma de tweede etappe – een ploegentijdrit – wint. Dylan Groenewegen wint de zevende etappe.

Steven Kruijswijk is de negende Nederlander die in de Tour de France het podium mag beklimmen. Met één zege en zes keer tweede in Parijs is Joop Zoetemelk tot nu toe de succesvolste Nederlander.

Joop Zoetemelk: 1 zege (1980), 6 tweede plaatsen

Jan Janssen: 1 zege (1968), 1 tweede plaats

Hennie Kuiper: 2 tweede plaatsen

Steven Rooks: 1 tweede plaats

Tom Dumoulin: 1 tweede plaats (2018)

Johan van der Velde: 1 derde plaats

Peter Winnen: 1 derde plaats

Erik Breukink: 1 derde plaats (1990)

Steven Kruijswijk: 1 derde plaats (2019)

Zoetemelk voert met 10 zeges ook de ranglijst van de ritzeges aan, samen met Jan Raas en Gerrie Kneteman.

Tijdens het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen in Frankrijk in 2019 kleurt Café Aan de Kirk oranje als supporter van het Nederlandse elftal. De Leeuwinnen behalen op indrukwekkende wijze het zilver!

Annemiek van Vleuten wint op 14 juli 2019 – net als in 2018 – de Giro Rosa. Zij wint ook de punten- en de berg-trui. Marianne Vos wint vier, Annemiek van Vleuten twee en Anna van der Breggen één etappe. Anna wordt verder tweede in het eindklassement. Marianne Vos wint op 19 juli 2019 La Course in Frankrijk.

Marianne Vos wint 25 augustus 2019 voor de derde keer op rij de Ronde van Noorwegen, nadat ze de laatste drie etappes heeft gewonnen.

Op 13 november 2019 overleed Raymond Poulidor op 83-jarige leeftijd. “De eeuwige tweede” werd hij genoemd vanwege zijn vele tweede plaatsen in wielerwedstrijden. Drie dagen later – op zaterdag 16 november – verschenen zijn kleinzonen David en Mathieu van der Poel “gewoon” aan de start in Tabor in Tsjechië en op zondag 17 november in de Flandriencross in Hamme. Mathieu won beide koersen.

Op woensdag 20 november 2019 werd Mathieu gekozen tot Nederlands wielrenner van het jaar. De wereldkampioen veldrijden was niet in Den Bosch aanwezig om de Gerrit Schulte Trofee in ontvangst te nemen i.v.m. de begrafenis van zijn grootvader.

Dit overzicht werd bijgewerkt door Hub Beulen (gest. 2020)