Café aan de Kirk

Het wielercafé van Sibbe-IJzeren midden in het Heuvelland

Fietsen

Café aan de Kirk in Sibbe ligt midden in het Heuvelland wat bekend staat om zijn prachtige fietsroutes voor de toerfietser en voor de trimmers die door de vele heuvels en prachtige landschap beiden aan hun trekken komen.

Sibbe gemeente Valkenburg aan de Geul staat zeker bekend om de vele fietsactiviteiten die er het hele jaar plaatsvinden, de bekenste is de Amstel Gold Race die driemaal het dorp Sibbe/IJzeren aandoet, ook het dames wielrennen is bekend met Sibbe met name door de Dolmans Heuveland Classic en Hotel Roading Hills-classic.

Café aan de Kirk is in de afgelopen jaren uitgegroeid als fietscafé met een eigen wielerclub "Cyclist Sibbe", en de verschillende trimclubs die Café aan de Kirk als vaste rustplaats gebruiken. U zult het hele jaar vele trimmers, mountainbikers en toerfietsers aantreffen die één van de routes fietsen die het dorp Sibbe/IJzeren passeren zoals de Plateauroute, Mergellandroute, De Geul- en Gulproute en de verschillende Mountainbikeroutes waarvan er een vertrekpunt is vanaf het café. Ondertussen weten steeds meer fietsers dat Café aan de Kirk een mooie locatie is om even tot rust te komen.

Voor de wielerliefhebber zijn er verschillende dingen die het zeker de moeite waard maken om eens aan te komen bij ons café zoals de vele trofeeën, foto’s en kampioenstruien. De successen van de wielerfamilie Harings worden gedocumenteerd aan de hand van ingelijste krantenverslagen, fraaie overwinningsfoto’s en leiderstruien uit een roemrijk verleden.

Bijna alle grote weg- en croswedstrijden zijn live te volgen in ons café en zo kunt u ook meedoen aan het invullen van het klassiekerspel en of het Tour de France spel.

Grimbergen heeft in het Heuvelland een eigen knooppunt fietsnetwerk uitgezet langs alle slijterijen en horecagelegenheden die grimbergen verkopen met de naam ''Op pad met Grimbergen,, zo ook langs Café aan de Kirk met het knooppuntnummer 99.

Nu is het mogelijk om deze fietskaarten gratis bij ons af te halen en bijvoorbeeld de route te starten en te eindigen bij Café aan de Kirk in Sibbe.

Zie www.grimbergenbier.nl
om zelf uw route uit te stippelen en bijvoorbeeld ons als rustplaats te gebruiken.

In de loop der jaren heeft café aan de kirk in Sibbe-IJzeren verschillende activiteiten mogen meemaken rondom het wielrennen en is zo bekend geworden
bij het wielerminnend publiek in Zuid-Limburg.

Een hoogtepunt van de wielerhistorie van dit café was de tourpassage in 1992. Na het vertrek uit etappeplaats Valkenburg hield de hele Tourkaravaan halt in de Sibberkerkstraat en zorgde monsieur Leblanc persoonlijk voor een emotioneel en onvergetelijk gebaar: de Tourbaas stapte uit zijn directievoertuig en overhandigde het verbouwereerde kasteleinsechtpaar een gele trui en mocht zelf een mergel beeld in ontvangst nemen. Een eerbetoon voor Mientje en Huub, maar ook voor Sibbe, dat nog steeds een klinkende naam heeft in de wielersport.

In 1998 was wederom een groot fiets evenement in Valkenburg, het Wereld kampioenschap wielrennen op de weg.
Dit evenement konden ze in Sibbe-IJzeren niet zomaar voorbij laten gaan zonder iets rondom dit W.K. te organiseren.
Er werd een forum avond georganiseerd, ''Toppers van Toen'' waarbij toppers als Eddy Merckx, Roger de Vlaeminck, Frans Maassen, Hennie Kuiper, Joop Zoetemelk, Teun van Vliet, Rolf Wolfsholl en de Sibbenaar Hub Harings te gast waren. Het woord werd gevoerd door de nederlandse sportjournalist Jean Nelissen.
Een ingemetselde herdenkingssteen op het terras van het café herinnert aan die geslaagde wielermanifestatie.


.