Openingstijden: Dinsdag t/m Zondag 10.00 tot 24:00 uur.

Historie

Café Aan de Kirk en haar voorlopers

Schilder Hub Damoiseaux werd eind 1982 voor een voldongen feit gesteld: tegelijk met het aanbieden van het kerstpakket kreeg hij te horen, dat zijn baas stopte met het schildersbedrijf. Maar Hub is er de man niet naar om bij de pakken neer te zitten en zo werd samen met echtgenote Mientje, werkzaam in het horecawezen, naar een oplossing gezocht en ontstond de idee om een café te beginnen in hun geboortedorp Sibbe/IJzeren. In die tijd stond in Sibbe Café Modern van uitbater Lei Geurten te huur. Er werd tussen neus en lippen geïnformeerd naar de mogelijkheden, maar een overname ging niet door omdat de exploitanten zelf nog even in het vak wilden blijven.

Exploitant/eigenaar Sjef (“Pieke”) Herben van Café ’t Centrum was de belangstelling van Mientje en Hub in het horecawezen ter oren gekomen en nodigde hen uit voor een oriënterend gesprek. De daad werd bij het woord gevoegd en vanaf dat moment kwam alles in een stroomversnelling. In april 1983 werd de overname een feit en in de erop volgende weken werd met man en macht gewerkt in het ‘nieuwe’ Café Aan de Kirk aan de Sibberkerkstraat 46 in Sibbe. Nog net voor het begin van de bouwvakvakantie konden Hub en Mientje op 7 juli 1983 met gepaste trots hun eigen zaak openen.

Er werd besloten om een ruimte naast het café tot frituur om te bouwen. “Een dergelijke voorziening bestond al geruime tijd niet meer in Sibbe en de behoefte eraan was groot”. Onder massale belangstelling werd de nieuwste aanwinst op 6 januari 1984 officieel in gebruik genomen. Het was de bedoeling dat Hub de cafézaken voor zijn rekening zou nemen en Mientje de frituur zou exploiteren. Na vier jaar zó te hebben gewerkt werd het teveel voor de twee ondernemers. De frituur werd daarom van de hand gedaan, zodat ze zich beiden volledig konden concentreren op Café Aan de Kirk. De twee doen dat nu al heel veel jaren en tot op de dag van vandaag met heel veel plezier. Gastvrijheid en service zijn begrippen die in het enig overgebleven café van Sibbe met hoofdletters worden geschreven en Hub en Mientje proberen het de mensen steeds naar hun zin te maken.

In de loop van de achterliggende decennia heeft Café Aan de Kirk de nodige verbouwingen ondergaan. Nadat eerst de frituur was gerealiseerd, volgde snel daarna het aanbrengen van dubbele puien om geluidoverlast zo veel mogelijk te beperken. In 1990 werd een vergaderruimte aan de achterkant van het café bijgebouwd. Vervolgens werd deze ruimte vergroot tot (feest-) zaalaccommodatie, mede naar aanleiding van de toenemende vraag naar partymogelijkheden. Gezelschappen tot 150 personen kunnen vandaag de dag hier hun bijeenkomsten houden, variërend van vergaderingen tot koffietafels en van babyborrels tot bruiloften. Tal van verenigingen uit Sibbe en omstreken hebben in Café Aan de Kirk hun vaste stek gevonden.

Zo werd in deze jaren ook het terras uitgebreid en een fietsenstalling voor het café gerealiseerd waardoor het café een gezellige en sfeervolle uitstraling heeft gekregen en het voor veel mensen uitnodigend is om aan te komen bij Café Aan de Kirk. Door de jaren heen is het echte dorpscafé intussen uitgegroeid tot dorps-, fiets- en wandelcafé met zaalaccommodatie waar Hub en Mientje Damoiseaux-Blom al tientallen jaren met veel plezier, service en gastvrijheid klaarstaan voor alle mensen die het café bezoeken.

Sinds jaar en dag wordt in het café Leeuw Bier geschonken. Het assortiment omvat onder meer pilsener, witbier, bockbier en oud bruin.

In 1886 werd vanuit Aken in de voormalige kruitfabriek aan de Plenkertstraat te Valkenburg een brouwerij gevestigd. Toen het in de Akense brouwerij na de eerste wereldoorlog slecht ging besloten de aandeelhouders zelfstandig verder te gaan in Valkenburg. Op 4 april 1921 was de officiële oprichting. Toen is de naam Leeuw Brouwerij en Leeuw Bier ontstaan. Sinds 2000 is de brouwerij in handen van de Belgische Brouwerij Haacht en de bieren worden sinds 2006 daar gebrouwen en gebotteld. In Valkenburg is een verkoopkantoor gesetteld.

Café Bessems

Volgens mededeling van een gast van Café Aan de Kirk aan Hub Damoiseaux was er aan het begin van de 20e-eeuw al een “café” gevestigd op het adres Sibbe C10, en wel van een lid van zijn familie Bessems. Dat blijkt onder meer ook uit de openbare verkoop van een woonhuis en inboedel door Notaris Roebroeck, die “ in Café Bessems aan de kerk te Sibbe” op 23 maart 1922 plaatsvindt op verzoek van de erven van Jean Delnoy.

Café Ponten-Gillissen

In het boek Sibbe en IJzeren, een verbond door de eeuwen heen lezen we (op pagina 160) dat Burgemeester en Wethouders (B en W) van Oud-Valkenburg op 14 oktober 1923 een brief sturen aan Cornelius Ponten, waarin hem wordt meegedeeld dat de vergunning “voor de verkoop van sterken drank in het klein”, op aandringen van het Provinciaal Bestuur van Limburg en de Drankwetinspecteur te Roermond, wordt ingetrokken. Maar zo ver komt het niet!

Sibbe en IJzeren behoren tot 30 september 1940 tot de gemeente Oud-Valkenburg en worden daarna samen met Oud-Valkenburg deel van de gemeente Valkenburg-Houthem.

Op 14 januari 1946 verzoekt de weduwe Ponten-Gillissen B en W van Valkenburg-Houthem, als houder van de “volledige vergunning voor de verkoop van sterke drank in het klein” in het pand Sibbe C10 deze vergunning over te schrijven op naam van Joseph Jean François Schurgers, die volgens de weduwe Ponten de vergunninghouder sinds 1 mei 1931 heeft vervangen. Cornelius Ponten is inmiddels op 13 maart 1934 overleden. B en W wijzen dit verzoek af.

Café Schurgers

Op 1 mei 1946 verzoekt Mathieu Soons, van beroep caféhouder, B en W het aan hem verleende Verlof-A, “tot verkoop van zwak-alcoholische drank in het klein”, voortaan te laten gelden voor het perceel Sibbe C10. Op 22 mei 1946 voldoen B en W aan het verzoek. Het Verlof-A zal op naam en voor rekening van de heer Soons worden uitgevoerd door de erfgenamen van de Weduwe Ponten. De Drankwetinspecteur constateert op 27 mei 1947 dat “de localiteit Sibbe C10, voorin, waarin het op naam van M. Soons staande Verlof-A wordt uitgeoefend door J. Schurgers, is verbouwd waardoor de oppervlakte is gebracht van 28m2 op 61,92m2”. Op 2 juni 1949 besluiten B en W dat het verlof voortaan zal gelden voor de beneden-lokaliteiten, respectievelijk 30m2 en 33m2 groot.

Op 1 mei 1954 verzoekt Mathieu Soons B en W het Verlof-A over te schrijven ten name van Joseph Jean François Schurgers. Op 18 mei 1955 delen B en W mee dat zij de gevraagde overschrijving zullen doen plaatsvinden. Schurgers heeft vanaf dan dus zelf een Verlof-A. Hij overlijdt echter al op 23 juni 1958, op 44-jarige leeftijd.

Op 3 september 1958 verzoekt de weduwe Maria Margaretha Gertruda Schurgers-Delnoy B en W het Verlof-A op haar naam over te schrijven. Omdat wordt voldaan aan de daartoe geldende voorwaarden besluiten B en W al op 11 september 1958 het Verlof-A ten name van J.J.F. Schurgers over te schrijven ten name van de weduwe M.M.C. Schurgers-Delnoy. Zij breidt de zaak verder uit met een derde lokaliteit, groot 35,4m2. Op 22 april 1960 delen B en W mee dat haar Verlof-A voortaan tevens zal gelden voor deze uitbreiding.

Op 25 april 1960 wordt het pand Sibbe C10 vernummerd in Sibberkerkstraat 46.

Op 14 juni 1968 verzoekt de weduwe M.M.G. Schurgers-Delnoy B en W haar een Volledige Vergunning te verstrekken voor de cafélokaliteit aan de voorzijde van Sibberkerkstraat 46, groot 30,35m2, resp. 31,14m2 en 35,40m2. Op 24 september 1968 delen B en W de weduwe Schurgers mee dat haar twee vergunningen ingevolge de Drank- en Horecawet zijn verleend: één vergunning tot het uitoefenen van het cafébedrijf en één vergunning tot het uitoefenen van het slijtersbedrijf, deze laatste vergunning tot 1 januari 1978.

Café ’t Centrum

Op 22 februari 1972 dient het echtpaar Herben-Schurgers bij B en W een aanvraag in voor een vergunning voor het uitoefenen van het cafébedrijf. Op 9 mei 1972 delen B en W mee dat een vergunning ingevolge de Drank- en Horecawet is verleend. De vergunning is gedateerd 26 april 1972 en verleend aan J.H. Herben, met het echtpaar Herben-Schurgers als bedrijfsleiders en beheerders van het café.

Café Aan de Kirk

Zoals we in het begin lazen oefende het echtpaar Herben-Schurgers zo’n elf jaar het cafévak uit. Op 7 juli 1983 openen Hub en Mientje Damoiseaux-Blom het “nieuwe” Café Aan de Kirk, op 6 januari 1984 beginnen zij de naastliggende frituur en bouwen vanaf 1990 de zaalaccommodatie achter het café uit tot een ruimte voor gezelschappen tot 150 personen. De exploitatie van de frituur is intussen van de hand gedaan en het echtpaar Damoiseaux concentreert zich nu volledig op het café- en zaalgebeuren.